recent
أخبار ساخنة

Blogger ayarlarını yapmak ve Robot.txt ayarlamak

BİLGİ BLOGS
Ana Sayfa

 Blogger nedir? ne işimize yarar?

Web siteleri için ilginç ve özgün içerik üreten kişilere blogger denir. Blogger bazı konuları araştırır ve hedef kitleyi çekmek için birçok yöntem ve teknik kullanır. Özellikle sosyal medya tanıtımı, e-posta pazarlaması ve blog gönderileri için başka araçlar kullanıyor. Hedef kitleye ulaşmak için ilgi çekici ve anlaşılır içerik üretir. Blogger olmak için teknolojide ustalaşmak gerekir.

Başarılı olmak için bir blog yazarı ilginç içerik oluşturmalı ve hedef kitlesini sürekli olarak genişletmelidir. İyi yazma becerilerine sahip olmalı ve özgün içerik oluşturmalısınız. Analitik olmak aynı zamanda bir blog yazarının özelliklerinden biridir.

Arama motoru botlarının birincil görevi, web sitesi sayfalarını taramak ve arşivlemektir. Bazen web sitenizin önemli bilgiler içeren bölümlerini arama motoru botlarının erişiminden uzak tutmak isteyebilirsiniz. Buradaki Robots.txt dosyası bunun için kullanabileceğiniz bir yöntemdir. Yanlış oluşturulmuş bir Robots.txt dosyası, sitenizin önemli bölümlerinin arama motorlarının erişemeyeceği anlamına gelebilir. SEO için Robots.txt Dosyası Nasıl Optimize Edilir? Ne düşünülmeli? Gelin birlikte inceleyelim.



Web siteleri ve bloglar eş anlamlı olarak kullanılabilir. Ancak, site geniş bir seçimi gösterir. Web siteleri denilince e-ticaret sitelerinden web arşivlerine, haber sitelerinden kişisel bloglara kadar farklı konseptlere sahip pek çok site türü bulunmaktadır. Blog, bu türlerden yalnızca birinden bahseder.

Blog siteleri ile diğer siteler arasındaki temel fark, yazıların tarihe göre sıralandığı formatta olmasıdır. Blogger ise bu yazıları paylaşan ve yazan kişileri ifade eder. Blogger'ın anlamı sorulduğunda kısaca blogculuk mesleği olan kişilerden bahsedilmiştir.

robot.txt

Arama motoru sonuçlarında iyi bir sıralama elde etmek sandığınız kadar kolay değildir ve bu alandaki ilk adım tüm teknik konuları kapatıp içerikle başlamaktır.

Ve iyi sonuçlar elde etmek için en son yöntemleri kullanmamız ve site sıralamasını korumamız gereken bir "robots txt" dosyası oluşturun, aksi takdirde siteyi kaybetmek çok kolaydır.

robots.txt dosyası nedir? Ve faydası nedir?

robots.txt dosyası, arama motoru örümceklerinin site içindeki davranışlarını düzenlemeye yardımcı olur, özellikle onlara yol çizer, gitmeleri gereken yere yönlendirir ve belirli yerlere gitmelerini engeller.

Buradan site yöneticisinin bu dosyayı sitenin yapısına göre doğru bir şekilde oluşturması gerekir ve bu yazı sayesinde bunu nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz, bizi takip edin.

User-agent: Mediapartners-Google

Disallow: 


User-agent: *

Disallow: /search

Allow: /


Sitemap: https://www.websiteniz.com/sitemap.xml

web sitenizin linkini yapışıtırırken tek slaş işerti olduğuna dikkat edin.

'robots.txt' dosyasındaki komutları ayarlayın

Dosyaya dahil edilmesi gereken 4 ana komut vardır:

"User-agent" - farklı arama motorları için kuralları görüntüleyen bir komut (biri veya hepsi birlikte).

"Disalow" - Bu komut, arama motorlarının sitenin belirli bir bölümüne erişmesini engeller (ne istediğinize bağlı olarak).

"Allow" - öncekilerden farklı olarak, arama motorlarının sitenin bölümlerine (istediğiniz gibi) erişmesine izin verir.

"Sitemap" - Arama motorunun site haritasına olan bağlantısını gösterir.

  Dosyadaki komutlar güncel değil ve bunları kullanmanızı da önermiyoruz:

"Crawl-delay" - Bu, arama motorları tarafından arşivlenmesi gereken bağlantıları ifade eder, ancak artık arama motorları bunu kendileri yapar.

Tarama Gecikmesi - Arama örümceğinin ne zaman sayfanın içinde olduğunu belirtir.

"Clean-param" - yinelenen içeriğin yüklendiğini, artık arama motorlarının her şeyi arşivlediğini ve artık çalışmadığını gösterir.

Robots.txt, arama motoru yazılımına sitenizin hangi bölümlerini dizine ekleyebileceğini, hangi dizini tarayacağını ve hangi arama motoru yazılımının erişmesine izin verilip verilmediğini söyleyen basit bir komut dosyasıdır. Örümcek olarak da adlandırılabilecek arama motoru programı, sitenize gelince önce bu dosyayı tarar ve dosyadaki komutlara göre sitenin izin verilen kısımlarını indeksler.


Basitçe söylemek gerekirse, bir robots.txt dosyası sitenizin sınır kapılarını kontrol etmeye benzer. Arama motoru botlarının hangi sınır kapılarına girip giremeyeceğini ve hangi arama motoru botlarına izin verilip hangilerine girilmeyeceğini belirlemenizi sağlar. Robots.txt dosyası ve içerdiği komutlar doğru bir şekilde kurulmuşsa arama motoru robotları bu kurallara uyar ve verdiğiniz komutlara göre sitenizi tarar. Bu işleme Bot Önleme Standardı (veya Bot Önleme Protokolü) adı verilir.


Robots.txt dosyasının her web sitesinde bir dosyası olmalı ve uygun şekilde hazırlanmalıdır. Doğru komutlarla hazırlanmayan bir Robots.txt dosyası arama motorları tarafından dikkate alınmayacaktır ve taranmasını istemediğiniz dizinler de taranabilir. Bu nedenle küçük ama etkisi büyük olan bu dosyanın doğru bir şekilde kurulması gerekir.

google-playkhamsatmostaqltradent